Лечение

Болестта на Помпе е състояние, за което в много страни, включително и в България има налично лечение.

За повече информация относно лечението на болестта на Помпе, моля, свържете се с Експертния център за България (вижте "Полезни връзки").

Здравни екипи

Болестта на Помпе може да засегне много различни части на тялото. Поради това, контролът върху болестта на Помпе изисква намесата на много различни специалисти и професионалисти в сферата на поддържащите грижи.

Лекари

Лекари от различни медицински области може да участват в управлението на грижите за човек с болестта на Помпе. Някои лекари имат опит в контрола върху повече от един аспект на болестта, докато други се фокусират върху една конкретна област:

 • Невромускулни специалисти и невролози
  Експерти в мускулните заболявания и свързаната с тях загуба на мускулна функция (един от основните признаци на болестта на Помпе)
 • Генетици и специалисти по проблемите на метаболизма
  Експерти по болести, предавани в семейството и проблемите, свързани с химичните процеси в живите клетки
 • Пулмолози
  Експерти по заболявания, свързани с белите дробове, водещи до проблеми с дишането (един от основните признаци на болестта на Помпе)
 • Кардиолози
  Експерти по сърдечни заболявания (особено релевантни при новородени с болестта на Помпе)
 • Гастроентеролози
  Експерти по заболявания на храносмилателния тракт (т.е. стомаха и червата)

Професионалисти в сферата на поддържащите грижи

Веднъж диагностициран с болестта на Помпе, човек може да посети много различни специалисти в сферата на поддържащите грижи, които да помогнат с контрола на неговото заболяване и воденето на нормален живот, доколкото това е възможно: